marți, decembrie 27, 2005

Fullmetal Alchemist

Fullmetal Alchemist anidb

Introducere
De mult asteptam o ocazie ca sa fac review la Fullmetal Alchemist, iar acum s-a ivit, deoarece a aparut filmul FMA: The Conqueror of Shambala. Intr-adevar, acesta era unul din filmele asteptate cu sufletul la gura in anul 2005, alaturi de Final Fantasy: Advent Children. Acest review se ocupa de filmul amintit, dar pentru intelegerea universului FMA chiar e nevoie sa fi vazut serialul, asa ca mi-am permis sa fac povestea putin mai kilometrica decat in mod obisnuit (yeah, and I also enjoyed it! >:).

Filmul a fost realizat de compania Bones, care mai are la activ cateva titluri interesante: Cowboy Bebop, RahXephon, Wolf's Rain, Scrapped Princess, Eureka Seven. Sa vedem deci, ce au reusit sa faca din legenda FMA :P

Poveste
Lumea fratilor Elric era un paradis idilic din care nu lipsea alchimia - o magie de transmutatie (schimbarea unui lucru in altceva, de cost echivalent) ajunsese sa infloreasca. Cei care o stapaneau destul de bine puteau da examen certificat, si deveneau Alchimisti, soldati in slujba armatei, care erau folositi atat in razboi, cat si pentru investigatii si cercetare.

Cei doi frati Elric incearca sa faca o transmutatie care era interzisa -> sa-si readuca la viata mama. Ceea ce are consecinte grave asupra lor: Alphonse isi pierde tot trupul pentru transmutatia cadavrului mamei lor (care esueaza, creand un monstru), iar Elric vede "Poarta" dintre lumi, si isi pierde un picior si o mana, care ii sunt luate pentru a transmuta sufletul fratelui sau intr-o armura. Astfel, Alphonse devine un costum de armura gol pe dinauntru :P, iar Elric apeleaza la specialistii in auto-mails (brate/picioare mecanice), adica la Winry, o fata cu care cei doi Elric au copilarit.

Pentru a-si recapata trupurile, cei doi dau examenul de Alchemist, pe care il ia doar Edward, pentru ca nu dorea ca si fratele sau sa ajunga "cainele armatei", cum erau numiti alchimistii. Si asa, ia nastere un nou alchimist, al carui nume va ajunge legendar -> "Fullmetal" Alchemist (because he had auto-mail body :P). Also, pentru ca vazuse Poarta (si supravietuise...), el era printre putinii care pot face alchimie fara a avea nevoie de cerc de transmutatie. Iar cei doi pornesc in cautarea unor indicii care i-ar duce la descoperirea unui mod de a transmuta corpurile lor la loc la forma normala, avand acum la indemana toate cunostintele si mijloacele armatei.

Povestea din film este continuarea celei din serial, in care cei doi frati Elric -> Edward si Alphonse sunt separati, pentru ca Edward se transmuta pe sine pentru a-l readuce la viata pe Alphonse. Si astfel, Edward trece de Poarta dintre cele doua lumi, si ajunge in... Germania pre-hitlerista. Alphonse, pe de alta parte, se intoarce in lumea lor, de data asta avand corpul complet, si devine un Alchemist cu puteri impresionante.

Toata lumea este insa marcata de disparitia lui "Fullmetal" Alchemist (Edward), desi prietenii si Alphonse stiu ca el traieste pe undeva, in alta lume... in care Edward se descurca destul de bine, si construieste rachete impreuna cu un alt Alphonse, sperand ca astfel va putea trece de bariera dintre lumi. In lumea lipsita de alchimie in care se afla, Edward da peste tot felul de oameni care arata la fel cu vechii sai prieteni -> Alphonse ii seamana fratelui sau.

Iar aventurile celor doi Elric sunt departe de a lua sfarsit, pentru ca o societate germana care se ocupa aparent cu ocultismul si il sprijinea pe Hitler, dezvolta un adevarat interes pentru Shambala, o lume utopica, din care se spune ca nu lipsea magia...

Personaje
Desi FMA este unul din acele filme cu "tone" de personaje, fiecare avand un rol important pe parcursul serialului, voi mentiona doar cativa dintre ei, for the sake of length...

Edward Elric
Ed s-a schimbat foarte mult in calatoria sa, si cand a ajuns sa cunoasca anumite taine ale alchimiei pe care nu ar trebui sa le fi aflat nimeni niciodata, ajunge sa ia decizii si sa faca compromisuri in defavoarea sa, pentru a salva restul oamenilor... Iar cum pentru fratele sau era in stare sa-si dea si viata, se transmutase pe sine insusi, pentru a-l readuce inapoi.

In noua lume pe care o cunoaste, totul functioneaza altfel, si trebuie sa se descurce fara alchimie. Mai mult... nici auto-mailul lui Winry nu mai merge, asa ca trebuie sa gaseasca inlocuitori care nici nu se compara cu tehnologia lor. Pe de alta parte, are ocazia sa duca o viata alaturi de un alt Alphonse, care seamana cu fratele sau, si care e pasionat de rachete. Dar nu inceteaza niciodata sa viseze ca odata se va putea reintoarce in lumea sa, la Alphonse, chiar daca va trebui sa se bage intr-o racheta ca sa treaca de Poarta...

Alphonse Elric
Al e mai mic decat Ed ca varsta, dar nu si ca inaltime... iar in serial mereu era confundat cu Ed, din cauza ca Al era un costum de armura :P. In fine, Al a ramas practic un copil, ce inca mai are convingerile utopice de pace si dragoste intre oameni, si de faptul ca alchimia este ceva bun. Dupa ce a ramas singur, el devine Alchimist, ca si fratele sau, si porneste intr-o calatorie cu destinatie la fel de imposibila ca si cea precedenta... De aceasta data insa, stie ca fratele sau e in viata, si ca trebuie sa existe un mod de a-l readuce in lumea lui.

Din nefericire, dupa ce a fost readus la normal, Al nu isi mai aminteste nimic din anii petrecuti cu fratele sau in calatoria lor, si mai descopera si ca are niste puteri interesante bazate pe faptul ca sufletul sau e detasabil foarte usor... (desi episodul cand era o armura nu il stie...)

Winry Rockbell
Pentru cei care nu stiu, Rockbell este una din cele mai renumite familii din toata lumea (cea a lui Ed) pentru... auto-mailurile pe care le fac. Rockbell e cosmarul oricarui mecanic de auto-mails :P (in serial e un episod legat de acest aspect), iar Winry mosteneste exact acest lucru de la bunica ei. Winry e prietena din copilarie a lui Ed si Alphonse, si a fost alaturi de Ed tot timpul dupa accidentul sau.

De fiecare data cand Ed a patit ceva la auto-mail, s-a intors in vizita la Winry, iar ea a avut mereu gata una noua, si mai buna decat precedenta. De aceea, Winry e hotarata sa ajunga cel mai bun mecanic de auto-mails din lume, ca sa poata sa-i faca lui Ed mails cu care el sa se simta bine, si sa uite de accidentul prin care a trecut. Cu toate ca Winry il iubeste si ar fi vrut ca Ed sa nu plece, ea nu-l opreste din calatoria sa spre telul pe care si l-a fixat in viata -> de a gasi un mod sa il aduca pe fratele sau la normal. Asa ca Winry il asteapta mereu pe Ed sa se intoarca acasa, si sa traiasca fericiti, asa cum faceau in copilarie -> Ed, Alphonse si Winry.

Grafica
Spre deosebire de serial, am observat ca in film au crescut numarul de efecte realizate pe calculator. Ceea ce e bine, daca luam in considerare numarul mare de scene cu fum/ceata/blur :), in special asediul din Central city, care e o scena ce m-a facut sa ma intreb daca nu cumva ma uit la un mecha anime.
Peisajele au ramas cele obisnuite, cu orasele mohorate, si cu cimitirul... vesel. No really... daca va uitati la acea scena, veti vedea imediat ca este inundata in culori vii, si de altfel asa se intampla de fapt peste tot pe unde apare Winry.

Locatiile sunt, ca de obicei, spatii deschise si foarte mari, cladirile luxoase din Germania contand foarte mult la partea de atmosfera din lumea reala. Se vor reintalni vechile locatii din serial: Academia Alchimistilor, cimitirul unde e ingropat... (heh, mai bine vedeti serialul, ca sa nu spoilez partea asta), casa lui Winry de pe dealurile inverzite, orasul subpamantean si orasul Lior.

In ceea ce priveste personajele, am avut o mica surpriza sa constat ca Alphonse incepe sa arate exact cum arata Ed inainte, si poarta aceleasi haine: mantia rosie de alchimist, cu semnul acela al sarpelui (imi aduce aminte de Medicina...), cu parul strans la spate, si cu manusile albe. Iar Ed e imbracat dupa moda epocii din Germania, si incepe sa semene tot mai mult cu tatal sau la imbracaminte. Wonder why >:)
Mustang si-a "tras" un eyepatch de toata frumusetea, dar in rest si-au pastrat uniformele, iar Major Armstrong (love the guy :P) are aceeasi alchimie bazata pe transmutarea a orice atinge in bustul sau chipul sau manly :)).

Detaliile grafice sunt superbe, mai ales in scenele de lupta, si veti avea ocazia sa observati iar frumosul auto-mail al lui Winry in actiune :P In serial, cele mai impresionante scene de acest gen erau cu luptele dintre Ed si altcineva, echipat cu un auto-mail de calitate mai proasta (prin definitie, orice nu e facut de Winry :P), care ducea la imprastieri de suruburi si placute metalice peste tot. Mai erau, desigur, si scenele in care The Guy aparea si ii exploda lui Ed auto-mailul, pentru a nu mai putea face alchimie batandu-si palmele (scena este in filmuletul intro).

Si da... alchimia apare iarasi, dar inafara de Ed si Alphonse, restul nu mai au magia la fel de impresionanta ca in serial. In serial chiar era alchimie la tot pasul, dar Ed este nevoit sa renunte la asta, din cauza lumii in care se afla, si in care nu exista alchimie. Asa ca nu veti vedea cercuri de transmutatie peste tot (e un concept interesant, si sunt niste desene care imbraca diverse forme, deseori tribale, concentrate intr-un cerc), dar cand apare, e de senzatie :) Si s-a pastrat aceeasi tenta de umor ca si in serial, cand Ed transmuta chestii dupa asemanarea fetei sale (ma rog, rezultatul e un balon cu ochi, un fir de par, si un robinet pe post de nas, but hey...).

Sunet
OP si ED sunt realizate de L'Arc-en-Ciel, si se numesc "Link" si "Lost Heaven". Sunt intr-adevar splendide, iar pe Opening sunt scene din serial, desi pentru cei care nu l-au vazut, unele personaje vor ramane un mister...

Ce mi-a placut in serial se regaseste si in film -> aceeasi muzica ce trece de la melodii dramatice, la cele dinamice, din scenele de actiune, si apoi la melodii funny cand eroii fac vreo tampenie, dupa ce se termina toata aventura.

Ce m-a surprins a fost insa... muzica tiganeasca. Ma rog... e ceva gen Gypsy Kings, dar Michiru Oshima a fost inspirat la acest capitol. Pentru ca scena cu tiganii este una din cele mai interesante din film :P Veti vedea de ce, daca cititi la Impresii.

Daca va intereseaza si coloana sonora de la serial, puteti cauta melodii ale artistilor de la Porno Graffitti, Nana Kitade, L'Arc-en-Ciel, Crystal Kay, Asian Kung-Fu Generation si Sowelu, care au facut melodiile de pe intro/outro (cdjapan)

Impresii
Stiti ce m-a surprins? Tiganii. Veti crede ca nu ati citit bine, dar va spun clar ca in acest film apar tiganii ROMANI ca personaje. Noa este o astfel de tiganca (gypsy/nomad/gitana/etc...) care la intrebarea lui Edward "dar voi cum va spuneti?" ea raspunde cu "Romani. Inseamna a fi om"... Speechless? Well I sure WAS!!!.

Lasand la o parte acest lucru, Noa chiar e interesanta ca personaj, dar nu am vrut sa o trec in lista la aceasta categorie, pentru ca ar fi trebuit sa bag mult prea multe personaje din serial, care merita un loc acolo la fel de mult ca si ea. Cel putin The Flame Alchemist - Colonelul Mustang... Revenind la Noa si la compatriotii ei, veti avea parte de o demonstratie de muzica si de dans, desi veti ramane dezamagiti, pentru ca muzica e ceva gen Gypsy Kings, si mai putin ceva autohton noua :P

E uimitor cum poti baga aspecte romanesti prin toate filmele... in Harry Potter 4 erau mentionati dragonii (O_o w00t) din Romania, in FMA apar tiganii made in RO, si sunt sigur ca surprizele se vor tine lant. Bine ca nu au bagat si in Advent Children bucata de copilarie a lui Red XIII din Muntii Carpati, Romania... (e de fapt Cosmo Canion, but hey... se putea adapta...).

Mi-a placut acest film, pentru ca in sfarsit se termina povestea. Or does it? La cum au lasat-o, ar putea sa continue, dar nu ar mai avea acelasi farmec fara alchimie :P.

[SPOILER]


Ce m-a enervat a fost totusi destinul lui Edward de a ramane separat de Winry, care mi-a placut foarte mult ca personaj, si care nu face decat sa astepte ca Edward sa se intoarca odata la ea. Well, it didn't happen, si totul s-a intamplat ca si in serial, cu o decizie finala luata intr-un moment, si care a schimbat totul. Imi aduce aminte si de celelalte protagoniste care nu au avut sanse -> Roze si Noa. Asta e una din laturile pentru care FMA este atat de dramatic, iar alta e cea datorata schimbarilor ce se produc cu personalitatea lui Edward, care evolueaza dintr-un copil ce avea visul sa devina cel mai bun alchimist, intr-un adult care deja are experienta razboiului, pierderilor umane, si a alchimiei ce nu mai tine cont de moralitatea umana.

[/SPOILER]
Nota: 10/10.
Recomandare: e unul din filmele/serialele care nu ar trebui ratate

6 comentarii:

spyderverr spunea...

Nu priviti filmul dak nu ati privit seria anime!

Daca ati vazut seria si v-a placut trebuie neaparat sa cititi manga'ul FMA. Daca nu cititi manga'ul v-ati uitat degeaba la serie pentru ca animeul nu are aproape nici o legatura cu manga'ul. Creatorii animeului au ales calea cea mai usoara, si, desi este un anime f reusit JUMATATE din el este facut la vrajeala.

Nu va place sa cititi manga? O sa va placa dupa ce veti incerca FMA.
Nu stiti cum sa cititi manga? Incercati linkurile de mai jos si veti invata!

Chiar daca in primele capitole vi se va parea ca manga'ul nu este diferit de anime, continuati'l dak vreti sa aflati adevarata poveste. Oricum, va veti da seama imediat ca manga'ul n'are nici o legatura cu anime'ul.

[url=http://i43.photobucket.com/albums/e386/spyderverr/Other/Demonstratii/FMA_041_022.jpg]poza1[/url]
[url=http://i43.photobucket.com/albums/e386/spyderverr/Other/Demonstratii/FMA_041_023.jpg]poza2[/url]
[url=http://i43.photobucket.com/albums/e386/spyderverr/Other/Demonstratii/FMA_041_035.jpg]poza3[/url]
[url=http://i43.photobucket.com/albums/e386/spyderverr/Other/Demonstratii/FMA_041_040.jpg]poza4[/url]
[url=http://i43.photobucket.com/albums/e386/spyderverr/Other/Demonstratii/FMA_041_041.jpg]poza5[/url]

Daca vreti sa cititi manga'ul si nu stiti de unde sa'l luati, intrati pe un forum anime si veti afla!

didymickySS spunea...

well .. nu numai tiganii apar ca element roman ... aici e spoiler .. si poate am vazut eu gresit sau auzit gresit .. dar la final ed zice ca merge in transilvania pentru mai multe studii .. sau ceva de genu ... asta daca am vazut eu bine .. dar cred ca da .. pentru ca eram ff socata in acel moment ... deci ^_^ ... macar avem ceva pentru care sa fim mentionati ... in rest anime'ul a fost impresionant .. mai ales alchimia ... super tare ... chiar ca merita nota 10 ..

deathgray spunea...

Excelent-acesta este cuvantul care descrie cel mai bine seria Full Metal Alchemist.Mi-a placut review-ul......nicely done.
"ferall"
Am vazut si eu Trinity Blood si... da faza cu Romania si numele romanesti a fost pur si simplu emotionanta.

ELY ALCHEMIST spunea...

ESTE UN ANIME DE NOTA 10!EU CHIAR MI-AM DESCARCAT TOT SERIALUL, FILMUL „FMA CUCERITORUL SHAMBALEI” SI NOUA SERIE APARUTA ACUM.ESTE SUPER SI TREBUIE VAZUT:

Anonim spunea...

As vrea sa citesc un review complet cu parere personala si toate alea la FMA Bortherhood :D
chiar daca nu-i dadeam nicio sansa la inceput,brotherhood mi-a placut mai mult,e mult mai detaliat si se intampla multe lucruri neasteptate pe parcurs..
Oricum,revenind la subiect xD reviewul mi-a placut,prima data l-am citit cu cativa ani in urma..aici am auzit prima oara de fma,si de multe altele pe care mai apoi le-am vazut.

Bafta in orice faceti acum si poate ne mai dati si un review din cand in cand :))

Aiysha Parviez spunea...

Bună, am menționat acest articol într-o postare de-a mea.
http://arockisaki.wordpress.com/2014/08/22/brothers-a-tale-of-two-sons-review/
E fain, apropo. Keep up the good work!